8 jun
2020

Trump-kapret hydroxychloroquine i mangel til lupus patienter

Category:Medicin nyheder

Et lægemiddel forfægtet af præsident Donald Trump som en coronavirus universalmiddel synes at være en mangelvare for folk, der virkelig har brug for det: lupus patienter.

Mere end en tredjedel af amerikanske lupus patienter, der tager hydroxychloroquine har kæmpet for at fylde recepter for stoffet under COVID-19 krise, en ny undersøgelse finder.

En patient endelig fyldte hendes recept efter tre uger for at kalde forskellige apoteker. Endnu en sagde hendes læge rådede halvering hendes regelmæssige dosis, indtil der ikke længere var en mangel på forsyninger.

Mangel på hydroxychloroquine opstod i marts og april efter mediernes rapporter- og præsidenten-foreslog stoffet kan hjælpe med at forebygge eller behandle COVID-19. Trump har siden sagt, at han selv tog stoffet som en forebyggende foranstaltning, selv om den amerikanske food and drug administration advarede om, at det kunne forårsage alvorlige hjerteproblemer for coronavirus patienter.

Lupus er en kronisk autoimmun sygdom, der producerer ledsmerter, hævelse, træthed og andre symptomer. Det er afgørende for lupus patienter til at bo på hydroxychloroquine at forebygge sygdomsudbrud, der kan gøre dem mere modtagelige for infektioner.

Undersøgelsen af Lupus Research Alliance omfattede 334 lupus patienter i 42 stater, Washington, DC, og Puerto Rico, der havde taget hydroxychloroquine (mærke: Plaquenil) i gennemsnit 11,4 år.

Meningsmålingen blev gennemført fra 1. marts til 18. maj. Ifølge de foreløbige resultater havde 31 % af respondenterne svært ved at få genopfyldninger af hydroxychloroquin, og 5 % kunne ikke genopfylde deres recepter.

Af dem, der havde problemer med refills eller ikke kunne få dem, en tredjedel split doser, og 9% løb tør for stoffet helt. Omkring to tredjedele havde nok til en fuld dosis.

Af de 72 patienter, der i sidste ende fik en refill, 36% kunne ikke få det fra deres almindelige apotek, og 58% sagde, at det tog to eller flere uger at få deres refill.

“Jeg forsøgte at genopfylde min recept, men de sagde, at jeg kun kan have to uger værd. Så jeg tager, hvad der er tilbage af denne tildeling og vil forsøge igen at genopfylde,” en patient bemærkede.

“Undersøgelsens resultater tilbyder den virkelige verden data om adgangen for lupus patienter til hydroxychloroquine,” sagde Teodora Staeva, chief scientific officer i Lupus Research Alliance.

“Mens vi er opmuntret af resultaterne, vil Lupus Research Alliance fortsætte med at overvåge situationen nøje,” sagde hun i en pressemeddelelse fra gruppen. “Vi anbefaler stadig, at folk med lupus tale med deres sundhedspersonale om en beredskabsplan, hvis eventuelle mangler opstår i fremtiden.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *