8 jun
2020

Nye lægemidler gør fremskridt mod lunge-, prostata-, tyktarmskræft

Category:Medicin nyheder

Læger rapporterer succes med nyere lægemidler, der styrer visse typer af kræft bedre, reducere risikoen for det vil komme tilbage og gøre behandlingen enklere og lettere at bære.

Blidere lægemidler ville være en lettelse for patienter som Jenn Carroll, en 57-årig personaledirektør fra New Hartford, Connecticut, der havde traditionel IV kemoterapi efter lungekræft kirurgi i 2018.

“Det var meget stærk. Jeg kalder det ‘blammo’ metode,” sagde hun.

Carroll sprang på chancen for at hjælpe med at teste en nyere stof taget som en daglig pille, AstraZeneca’s Tagrisso. I stedet for kemoens upræcise celledræbende tilgang er Tagrisso rettet mod en specifik genmutation. Dens bivirkninger er håndterbare nok, at det kan bruges i flere år for at hjælpe med at forhindre tilbagefald, læger sagde.

En stor ulempe: Det og andre nyere lægemidler er ekstremt dyre-$ 150.000 eller mere om året. Hvor meget patienterne ender med at betale, afhænger af forsikring, indkomst og andre faktorer.

Her er højdepunkter i denne undersøgelse og andre fra en American Society of Clinical Oncology konference, der afholdes online i denne weekend på grund af coronavirus pandemi.

Lungekræft

Lungekræft dræber mere end 1,7 millioner mennesker på verdensplan hvert år. Dr. Roy Herbst af Yale Cancer Center førte en undersøgelse af Tagrisso i 682 patienter med den mest almindelige form for sygdommen. Alle havde funktionsdygtige tumorer med en mutation i et gen kaldet EGFR, der findes i 10% til 35% af tilfældene, især blandt asiater og ikke-rygere.

Omkring halvdelen havde standard kemo efter operationen og derefter tog Tagrisso eller placebo piller. Uafhængige skærme stoppede undersøgelsen i sidste måned, da lægemidlets fordel syntes klar.

Efter to år i gennemsnit, 89% af patienterne på stoffet var i live uden en kræft tilbagefald versus 53% på placebo. Alvorlige bivirkninger var lidt mere almindelige på Tagrisso-for det meste diarré, træthed og betændt hud omkring negle eller i munden.

Tagrisso er godkendt til behandling af fremskreden lungekræft, og “spændingen nu bevæger sig denne tidligere ” før sygdommen har bredt sig, sagde Herbst, der har hørt for lægemidlets maker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *