8 jun
2020

Ny drabsmekanisme opdaget i ‘vildt skiftende’ antibiotikum

Forskere ved University of Liverpool og University of Utrecht har taget endnu et skridt fremad på deres søgen efter at udvikle et levedygtigt lægemiddel baseret på teixobactin-en ny klasse af potente naturlige antibiotika i stand til at dræbe superbugs.

Forskning offentliggjort i Nature Communications giver grundlæggende ny indsigt i, hvordan teixobactins dræbe bakterier, herunder opdagelsen af en ny drab mekanisme, der kan hjælpe med at informere udformningen af forbedrede teixobactin-baserede lægemidler.

Teixobactin blev hyldet som en ‘game changer’, da det blev opdaget i 2015 på grund af dets evne til at dræbe multiresistente bakteriepatogener som MRSA uden at udvikle resistens. Hvis det gøres egnet til mennesker, ville det markere den første nye klasse af antibiotika medicin i 30 år.

Dr. Ishwar Singh, en ekspert i antimikrobiel Drug Discovery og udvikling og medicinsk kemi på Liverpool’s Centre of Excellence i smitsomme sygdomme Forskning, har ført banebrydende forskning i løbet af de seneste seks år til at udvikle teixobactin-baserede levedygtige lægemidler. Hans forskerhold var den første i verden til med held at skabe forenklede syntetiske former for teixobactins, som er effektive til behandling af bakterielle infektioner i mus.

Dr. Singh forklarede: “Vi ved, at det terapeutiske potentiale af forenklede syntetiske teixobactins er enorm, og vores ultimative mål er at have en række levedygtige stoffer fra vores syntetiske teixobactin platform, som kan bruges som en sidste linje i forsvaret mod superbugs at redde liv.”

I samarbejde med NMR ekspert professor Markus Weingarth ved University of Utrecht, holdet brugte høj opløsning solid state NMR, og mikroskopi til at vise, for første gang, hvordan syntetiske teixobactins binder sig til lipid II (en væsentlig del af bakteriemembranen) og dræbe bakterier.

Dr. Singh sagde: “Det var blevet antaget, at teixobactins dræbe bakterier ved at binde sig til bakterielle cellevæg mursten såsom lipid II, men aldrig vist indtil nu. Vores arbejde tyder også på, at teixobactins dræbe bakterier ved at fange lipid II i massive klynger, en ny drab mekanisme, som vi var glade for at opdage.”

Antimikrobiel resistens (AMR) er en alvorlig trussel mod menneskers sundhed og velstand. O’Neill-rapporten, der er bestilt af den britiske regering og offentliggjort i 2016, antyder, at amr uden handling vil forårsage 10 millioner dødsfald om året i 2050. Udviklingen af nye antibiotika er derfor et afgørende område for forskere rundt om i verden.

Dr. Singh tilføjede: “En betydelig mængde arbejde forbliver i udviklingen af teixobactins som et terapeutisk antibiotikum til human brug. Vores undersøgelse er et reelt skridt i den rigtige retning og åbner døren for at forbedre teixobactins og flytte disse mod klinik.

“Indtil videre har vi vist, at vi kan lave teixobactiner, som er effektive til behandling af infektioner fra resistente bakteriepatogener og forstå deres bindingstilstande i en bakteriemembran. Nu er vi nødt til at udvide vores forståelse af virkningsmekanisme på et bibliotek af teixobactins med forskellige bakterielle membraner til at udvikle et katalog af molekyler, som har potentiale til at blive et lægemiddel til human brug.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *