8 jun
2020

Model projekter kraftig stigning i alkohol-relaterede leversygdom

Category:Sundhed nyheder

Alkohol-relaterede leversygdom er i øjeblikket den mest almindelige årsag til levertransplantation i USA. I de seneste år er højrisikodrikkeriet med alkohol – defineret som overskridelse af de daglige drikkegrænser (henholdsvis mere end fire eller fem standarddrikke til kvinder og mænd) mindst en gang om ugen i et helt år – steget i næsten alle sociodemografiske grupper, især hos kvinder.

En ny analyse af forskere ved Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School og Georgia Tech viser, at tilfælde af alkohol-relaterede leversygdom vil stige dramatisk i de kommende år uden drastiske skridt til at reducere høj risiko drikke satser.

For at projicere virkningen af alkoholrelaterede leversygdomme i løbet af de næste to årtier, holdet udviklet en model af drikkemønstre og alkohol-relaterede leversygdom hos personer født i 1900 til 2012 i USA, med fremskrivninger frem til 2040. Modellen bygger på data fra flere kilder: National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions, National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism, US National Death Index, National Vital Statistics System og talrige offentliggjorte undersøgelser. Modellen blev valideret i, at den nøje gengivet tendenserne i dødsfald som følge af alkoholrelaterede leversygdomme, der blev observeret fra 2005 til 2018.

I The Lancet Public Health analyse, fremtidige tendenser i alkohol-relaterede leversygdom blev modelleret under tre potentielle scenarier baseret på niveauet af interventioner til at løse høj-risiko drikkeri:

Uden ændringer i udviklingen i alkoholforbruget (status quo) kan mere end 1 million mennesker dø af alkoholrelaterede leversygdomme i 2040, hvoraf 35 % forventes at være yngre end 55 år
Hvis man reducerer antallet af højrisikodrikkedrikke til 2001-niveauet, kan det forhindre 35 000 dødsfald i samme periode
I modsætning hertil kan en reduktion af højrisikodrikkeriet med 3,5 % om året – svarende til faldet i tobaksforbruget, der blev observeret efter gennemførelsen af politikker og sociale indgreb i 1960’erne for at reducere rygningen i USA – forhindre 299.000 dødsfald sammenlignet med status quo-scenariet (et fald på 30 %)
Analysen forventede også, at en reduktion af højrisikodrikkeraterne med 3,5 % om året i sammenligning med status quo kunne forebygge alkoholrelateret leverkræft og dekompenseret skrumpelever (en form for fremskreden leversygdom) med 30 % fra 2019 til 2040.

“Vores undersøgelse understreger behovet for at bringe alkohol-relaterede sygdomme på forkant med politiske drøftelser og identificere effektive politikker til at reducere høj-risiko drikkeri i USA,” sagde senior forfatter Jagpreet Chhatwal, Ph.D., en seniorforsker ved MGH Institute for Technology Assessment og en adjunkt ved Harvard Medical School.

Ledende forfatter Jovan Julien, MS, en Ph.D. studerende ved Georgia Tech, bemærkede, at virkningen af høj-risiko drikkeri tager år at observere. “Vores model fremhæver den langsigtede risiko, især for yngre generationer, hvis drikkeri fortsætter med at overhale ældre generationer,” sagde han. “I betragtning af den praktiske manglende gennemførlighed af kliniske forsøg til at studere langsigtede virkninger af øget alkoholforbrug, data-drevet modellering undersøgelser som vores er værdifulde for at forstå konsekvenserne af høj-risiko drikkeri og gøre informerede politiske beslutninger,” tilføjede medforfatter Turgay Ayer, Ph.D., MSc, en lektor ved Georgia Tech.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *