8 jun
2020

Kunne tage hydroxychloroquin være mere skadeligt end nyttigt?

Category:Medicin nyheder

Folk tager hydroxychloroquine for coronavirus kan være mere tilbøjelige til at dø, ifølge ny forskning. Men det betyder ikke, at stoffet dræber dem.

Et papir offentliggjort i The Lancet har kastet nye kontroverser om brugen af malaria stof hydroxychloroquin som en potentiel behandling for COVID-19.

Undersøgelsens forfattere rapporterede, at de var “ude af stand til at bekræfte en fordel ” for at bruge stoffet, samtidig med at finde COVID-19 patienter på hospitalet behandlet med hydroxychloroquine var mere tilbøjelige til at dø eller lide livstruende hjerterytme komplikationer.

Publikationen fik Verdenssundhedsorganisationen til at indstille sin test af hydroxychloroquine til behandling af COVID-19, mens et lignende australsk forsøg har sat rekrutteringen på pause.

Lidt baggrund

Hydroxychloroquin har været brugt siden 1940’erne til behandling af malaria, men har gjort overskrifter som en potentiel behandling for COVID-19. USA’s præsident Donald Trump erklærede for nylig, at han tog det dagligt, mens australske forretningsmand og politiker Clive Palmer lovede at skabe et nationalt lager af stoffet.

Stoffet ændrer det menneskelige immunsystem (det er en immunmodulator, ikke et immunhæmmende middel) og har en vigtig rolle i at hjælpe mennesker med leddegigt og lupus.

Det har en række alvorlige mulige bivirkninger, herunder øjenskader og ændret hjerterytme, som kræver overvågning.

Laboratorieundersøgelser tyder hydroxychloroquin kan forstyrre replikering af SARS-CoV-2-virus, der forårsager COVID-19. Det er også muligt hydroxychloroquin kunne reducere “cytokin storm”-den katastrofale immunsystemet overreaktion, der sker i nogle mennesker med svær COVID-19.

En enorm global indsats er i gang for at undersøge, om hydroxychloroquin er sikkert og effektivt til forebyggelse eller behandling af COVID-19, især for at forbedre genopretningen og reducere risikoen for dødsfald. Tidligere undersøgelser har været inkonklusive, da de var anekdotiske, observations- eller små randomiserede forsøg.

Tvivl om hydroxychloroquin effektivitet har været stigende, med en stor observationsundersøgelse fra New York viser, at det ikke havde nogen fordel i behandling af mennesker med COVID-19.

Den nye Lancet undersøgelse, offentliggjort i sidste uge, har fundet det kunne øge risikoen for dødsfald blandt COVID-19 patienter på hospitalet. Men der er mere i historien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *