8 jun
2020

Højt proteinindhold kost hjælpe insekter til at bekæmpe blod parasitter

Forskere, der studerer insekter har identificeret en afgørende biologisk mekanisme, der er ansvarlig for at øge deres overlevelse mod blodparasitter.

Konstateringen, hvor et højt proteinindhold kost er knyttet til øget overlevelse, kunne være et vigtigt springbræt til at opdage, hvordan kost kan hjælpe os med at bekæmpe parasitære blodinfektioner.

Undersøgelsen, ledet af forskere ved Lancaster University og involverer forskere i Storbritannien og Australien kiggede på inficerede larver. Den afslørede, at de, der blev fodret med diæter med højt proteinindhold, overlevede i længere tid og i større antal end dem med mindre protein i deres mad, og at “osmotisk stress”, ikke et forbedret immunsystem, er årsagen til resultaterne.

Dr. Robert Holdbrook, der gennemførte en stor del af laboratoriearbejdet som en del af sin Ph.D. på Lancaster University, sagde: “Højere niveauer af protein og aminosyrer i larvens blod trækker vand ud af bakteriecellerne gennem osmose. Denne proces øger koncentrationen af opløst, som er stort set alle de andre molekyler behov for celler som sukker og aminosyrer, inden for bakterier. Denne højere opløste koncentration understreger bakteriecellerne og bremser deres vækst.”

Forskerne, der gennemførte deres forskning på en art af larve kaldet den afrikanske bomuld bladorm (Spodoptera littoralis) og bakterien Xenorhabdus nematophila, mener, at dette er første gang osmotisk stress har vist sig at bekæmpe parasitære bakterier i blodet.

Hvordan kost påvirker vært-parasit interaktioner er stadig dårligt forstået, med de fleste tidligere forskning opmærksomhed fokuseret på virkningerne af vigtige næringsstoffer på værten immunforsvar.

Dr. Sheena Cotter fra University of Lincoln, der er medforfatter til papiret, sagde: “Indtil nu har vi generelt antaget, at når kosten øger resistens over for parasitter er det fordi kosten øger værtens immunsystem ved for eksempel at give byggestenene til mere immunceller. Men vores undersøgelse viste, at når vi øger protein i kosten, bakterierne voksede mindre godt, selv når insektets immunsystem blev omgået.”

Selv om denne undersøgelse fokuserede på larver og deres parasitter, resultaterne kunne tilbyde en mulig avenue af forskning på mennesker og blod betingelser.

Humant blod udviser naturlig variation i opløst koncentration, kendt som osmolalitet. Men hidtil ingen klar sammenhæng er blevet fundet mellem blod osmolalitet og parasitinfektioner.

Professor Kenneth Wilson fra Lancaster University, der førte undersøgelsen, sagde: “Vi ved endnu ikke, om disse resultater også gælder for mennesker med parasitter i blodet, for eksempel malariaparasitter eller de bakterier, der forårsager septikæmi, men dette kunne være en spændende vej for fremtidig forskning.”

Forskningen er skitseret i papiret ‘Osmolality som en ny mekanisme, der forklarer kost effekter på resultatet af infektion med en blodparasit’, som er blevet offentliggjort af tidsskriftet Current Biology.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *