8 jun
2020

Forskere finder ny måde at opdage blodpropper på

Forskere ved Institut for Biomedicinsk Teknik ved Texas A&M University arbejder på en helt ny måde at opdage blodpropper på, især hos pædiatriske patienter.

I modsætning til hvad en biologi lærebog kan vise, blodkar er ikke lige cylindre. De er snørklede, hvilket betyder, at de har komplekse kurver, spiraler og bøjninger. Når blodet når disse kurver, det gør ændringer i sin flydende mekanik og interaktioner med fartøjet væggen. I en sund person, disse ændringer er i harmoni med den snørklede mikromiljø, men når syge, disse miljøer kan føre til meget komplekse flow betingelser, der aktiverer proteiner og celler, der i sidste ende fører til blodpropper.

Dr. Abhishek Jain, adjunkt, sagde en stor udfordring i medicin er det medicinske udstyr, der anvendes til at opdage blodpropper og vurdere anti-blodpropper narkotika effekter er helt kemi-baserede.

“De har ikke indarbejde strømmen gennem naturligt dreje og vride blodkar, som er fysiske regulatorer af blodpropper,” Jain sagde. “Derfor er udlæsningerne fra disse nuværende statiske systemer ikke meget prædiktive og resulterer ofte i falske positiver eller falske negativer.”

For at nærme sig problemet fra en ny vinkel designede forskere i Jains laboratorium i Texas A&M en mikroenhed, der efterligner snørklede blodkar og skabte et sygt mikromiljø, hvor blodet hurtigt kan størkne under flow. De viste denne biomimetiske blodpropper enhed kunne bruges til at designe og overvåge lægemidler, der gives til patienter, der lider af koagulationsforstyrrelser.

Jain sagde, at han kan se flere ansøgninger om enheden, herunder kritiske plejeenheder og militære traumeplejeenheder.

“Det kan bruges til påvisning af koagulationsforstyrrelser og anvendes i præcision medicin, hvor du ønsker at overvåge pro-trombotiske eller anti-trombotiske behandlinger og optimere den terapeutiske tilgang,” Jain sagde.

Efter at have udviklet enheden, tog holdet det ind i feltet for en pilotundersøgelse. Arbejde med Dr. Jun Teruya, chef for transfusion medicin på Texas Children’s Hospital og Baylor College of Medicine, holdet koordineret med klinikere at teste enheden med pædiatriske patienter i kritisk pleje, hvis hjerte og lunger ikke fungerede korrekt.

Disse patienter havde brug for en ekstrakorporal membran iltning (ECMO) maskine, som giver hjerte-og respiratoriske støtte i bytte for ilt og kuldioxid.

En almindelig komplikation i ECMO er blodpropper, så patienterne administreres antikoagulanter for at forhindre koagulation. Men, ECMO maskiner er også kendt for at ” spise ” koagulationsproteiner og blodplader, som sætter antikoagulerede patienter i yderligere risiko for blødning. Antikoagulerede pædiatriske patienter på ECMO er særligt tilbøjelige til blødning.

Nuværende kemisk baserede blodpropper test er dyre, tidskrævende, kan være upålidelige og kræver en dygtig tekniker. Jains team’s tortuosity baseret microfluidic system kræver ikke dyre kemikalier, er hurtig, med resultater inden for 10-15 minutter, bruger lav blodprøve volumen og er nem at betjene.

“Margenen for fejl er stort set nul for disse patienter,” Jain sagde. “Derfor er det bydende nødvendigt, at alle de tests, ikke bare koagulationstest, skal arbejde og give klinikere med hurtig og pålidelig information om deres patient, så de kan yde den bedst mulige pleje.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *