8 jun
2020

Forsker opfordrer til en-person forsøg for personlig medicin

“Alt er gift, og intet er uden gift, doseringen alene gør det så en ting er ikke en gift.” Det var ordene fra Paracelsus, en schweizisk læge, der erkendte tilbage i det 16.

Dette er stadig meget relevant i dag, da de fleste lægemidler på markedet er “one size fits all,” hvilket betyder patienter med samme tilstand ofte får den samme dosis, selv om undersøgelser viser, at dette kun er optimalt for en brøkdel af dem. I nogle tilfælde justerer lægerne dosis på forsøgs- og fejlbasis. Denne tilgang er ineffektiv og fører til unødvendige bivirkninger og øgede sundhedsudgifter.

Ved at identificere det rigtige lægemiddel, i den rigtige dosis, på det rigtige tidspunkt for hver patient, præcision medicin har potentiale til at gøre sundhedssystemet mere effektivt og til at behandle patienterne mere effektivt. Grundlæggende kombinerer præcisionsmedicin en patients genetiske data med kliniske, miljømæssige og livsstilsoplysninger for at vejlede beslutninger om optimal forebyggelse, diagnose og behandling af tilstande.

Farmakogenomics beskæftiger sig med indflydelse af en patients individuelle genom på effekten af narkotika. Ved hjælp af passende tests, læger er i stand til på forhånd at afgøre for patienter individuelt, hvilke lægemidler der er tilbøjelige til at arbejde for dem. Testene analyserer vigtige gener i vores krop involveret i stofskiftet, transport, og fjernelse af stoffet. Da genetik ikke ændrer sig over tid, en farmakogenomics rapport notering alle de lægemidler, der forventes at arbejde for os er gyldig i hele vores levetid.

Mens sådanne tests plejede at være dyrt, er de blevet meget billigere i dag. Der er også klare internationale retningslinjer for klinisk praksis for disse test. På trods af dette, er de sjældent udføres. Der er behov for dokumentation samt bevidsthed for at overbevise både lovgivere, klinikere og betalere om, at brugen af genetisk information gør en forskel for patienternes resultater – og denne dokumentation skal løbende genereres. Undersøgelser, der viser effektiviteten og omkostningseffektiviteten af denne tilgang, vil være nyttige her.

Kvinder nyder især godt af

Det kræver engagerede borgere. Jeg går ud fra, at fremtiden for farmakogenomik og præcision medicin vil blive bygget på en kritisk masse af interesserede og engagerede interessenter, herunder patienter og klinikere informeret nok til at bede om det. Patienterne her har et tæt samarbejde med læger og andre interessenter og er involveret i behandlingsbeslutninger om deres egne sundhedsspørgsmål.

Marginaliserede grupper, der i øjeblikket er underrepræsenteret i kliniske forsøg, vil især drage fordel af et sådant samarbejde. Også kvinder. Der er en lang række sygdomme, hvis forekomst blandt kvinder er den samme som, eller højere end blandt mænd, men kvinder er i undertal i kliniske forsøg, som en amerikansk undersøgelse har vist. Dette er tilfældet for hjerte-kar-sygdom, hepatitis, HIV, kronisk nyresygdom og fordøjelsessygdomme.

En kohorte som indledende gnist

Da genetiske forskelle i farmakogener tegner sig for en fjerdedel til halvdelen af en persons reaktion på medicin, kan en sådan underrepræsentation betyde, at lægemidler kan virke mindre effektivt hos kvinder end hos mænd. Derfor fremlægger Women’s Brain Project, en organisation, der går ind for kvinders neurologiske og mentale sundhed, en ny, personlig tilgang til kvinder. Dette kræver aktiv deltagelse af kvindelige borgere, hvis sundhedsdata vil bidrage til at optimere disse behandlinger.

Data er grundlaget for patientcentrering og præcisionsmedicin. Men så længe data sidder fast i “siloer” eller i organisationer, der ikke tilskyndes til at dele, vil det aldrig nå de modtagere, der ville drage fordel af det. Årsag til sundhed, en schweizisk initiativ, som jeg er involveret, har til formål at netværke denne sundhedsdata. Det vil opbygge en kohorte af mennesker til at levere sundhedsdata, og vil behandle blandt andet spørgsmål om farmakogenomik. Deltagerne vil fortsat være ejere af deres data og modtage en kopi af deres egen farmakogenomics rapport. Dette vil sætte den enkelte til at være mere involveret i deres behandling beslutninger, og at drage fordel af fordelene ved præcision medicin og farmakogenomik, fra bedre behandlingsmuligheder og færre bivirkninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *