8 jun
2020

Fitful natlig søvn i forbindelse med kronisk inflammation, hærdede arterier

Category:Sundhed nyheder

Forstyrret natlig søvn og tilstoppede arterier tendens til at snige sig op på os, som vi alder. Og mens begge lidelser kan synes uafhængige, en ny undersøgelse fra University of California, Berkeley, hjælper med at forklare, hvorfor de er i virkeligheden, patologisk sammenflettet.

UC Berkeley søvn forskere er begyndt at afsløre, hvad det handler om fragmenteret natlig søvn, der fører til den fede arteriel plaque oprustning kendt som åreforkalkning, der kan resultere i dødelig hjertesygdom.

“Vi har opdaget, at fragmenteret søvn er forbundet med en unik vej-kronisk cirkulerende betændelse i hele blodet-som igen er knyttet til større mængder af plaques i kranspulsårerne,” sagde undersøgelse senior forfatter Matthew Walker, en UC Berkeley professor i psykologi og neurovidenskab.

Resultaterne, offentliggjort 4 juni i tidsskriftet PLOS Biology, tilføjer dårlig søvn som en vigtig risikofaktor for hjerte-kar-sygdom, der rangerer som den øverste dræber af amerikanere, med omkring 12.000 dødsfald hver uge, selv om COVID-19, som har dræbt i gennemsnit 1.000 om dagen i løbet af pandemien i USA, kommer tæt på.

“Efter vores bedste overbevisning, disse data er de første til at associere søvn fragmentering, betændelse og åreforkalkning hos mennesker,” sagde undersøgelse ledende forfatter Raphael Vallat, en postdoc forsker i Walker’s Center for Human Sleep Science på UC Berkeley.

Etablerede risikofaktorer for hjerte-kar-sygdom hos mennesker omfatter dårlig kost, manglende motion, fedme, højt blodtryk og rygning.

Ved hjælp af statistisk modellering analyserede forskerne diagnostiske data for mere end 1.600 midaldrende og ældre voksne ved hjælp af et nationalt datasæt kendt som multietnisk undersøgelse af åreforkalkning.

At isolere effekten af søvnkvalitet på hjertesundhed, undersøgelsen kontrolleret for alder, etnicitet, køn, body mass index, søvnforstyrrelser, blodtryk og høj risiko adfærd såsom rygning.

Forskerne derefter spores resultaterne af undersøgelsens deltagere, analysere deres blodprøver, deres calcium scores, der kan måle plaque oprustning, samt flere forskellige foranstaltninger af søvn, herunder armbåndsur-vurderet søvn på tværs af en uge og en nat i en søvn laboratorium, der målte elektriske brainwave signaler.

Det endelige resultat klart forbundet forstyrret søvnmønstre til højere koncentrationer af cirkulerende inflammatoriske faktorer og, specifikt, af hvide blodlegemer kendt som monocytter og neutrofiler, som er centrale aktører i åreforkalkning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *