8 jun
2020

Behovet for menneskerettigheder i denne globale pandemi

Category:Sundhed nyheder

USC Institute on Inequalities in Global Health (USC IIGH) har været vidne til, hvor skadeligt COVID-19 er for meget sårbare befolkningsgrupper over hele verden, herunder ældre, syge, fattige, kriminaliserede, seksuelle og køn minoriteter, og dem, der står over for vedvarende diskrimination og udstødelse.

Kvinder syge med COVID-19 symptomer er forhindret i at besøge en klinik, fordi de ikke kan være i kontakt med andre mænd end deres mænd, og de er ikke tilladt at bo på hospitaler alene. Politifolk tilbageholder og bøder mennesker, der lever med hiv, der forsøger at sikre antiretrovirale under en lockdown. Der er mange eksempler. Alle giver anledning til bekymring over, hvordan øgede statslige beføjelser, der er blevet bragt til at bekæmpe pandemien, har ført til udbredt misbrug og misbrug.

For at løse disse stigende menneskerettighedsproblemer og deres indvirkning på folkesundheden har USC IIGH lanceret en indsats med partnere på globalt plan og i lande i Asien, Afrika og Latinamerika.

“Lige nu er det afgørende, at vi fremmer forskningsprojekter, der tager fat på de stigende uligheder bragt frem i lyset af denne pandemi,”sagde prof. Sofia Gruskin, JD, MIA, direktør for USC IIGH. “Denne periode med globale vanskeligheder skaber desværre mulighed for, at landene kan bakke op om fremskridt på ligestilling, bæredygtighed og lighedsområdet for at fremme politikker, der ikke kun uretfærdigt er rettet mod sårbare grupper, men forværrer sundheden og andre sociale resultater.”

Mens en stor del af arbejdet på USC til dato har fokuseret på svarene fra USA og andre rige lande, er IIGH arbejder på at udfylde kortet fra andre dele af verden. For nylig førte arbejdet med FN som en del af ekspertgruppen til global vejledning vedrørende COVID-19 og menneskerettigheder med en publikation med titlen “Rettigheder i covid-19-erfaringerne fra hiv med henblik på en effektiv, community-ledede svar.” Yderligere vejledning blev udviklet i form af en World Health Organization dokument med titlen “Adressering menneskerettigheder som nøglen til COVID-19 Response.” Disse ressourcer fokuserer på behovene i de berørte samfund og samtidig fremhæve behovet for at sikre regeringen reaktionerne tager forholdsregler for at beskytte menneskerettighederne.

For at undersøge virussens indvirkning på bæredygtighed og bæredygtig udvikling forbereder instituttet sig på at iværksætte en undersøgelse med titlen “COVID-19 og uligheder: Politikudvikling, gennemførelse og virkning”) i fire lande i Afrika syd for Sahara. Det sker i partnerskab med Amref Health Africa og African Population and Health Research Centre. Projektet vil identificere og fremme retlige og politiske reaktioner, der med held kan afbøde spredningen og virkningerne af virus, især blandt de dårligt stillede. Denne undersøgelse omhandler ikke kun de umiddelbare virkninger af disse politiske direktiver, men deres bredere konsekvenser for fødevaresikkerheden, seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, adgang til sundheds- og sociale tjenester og sundhedsresultater mere generelt.

Der arbejdes allerede i Brasilien på virkningerne af COVID-19, fokuseret på virkningerne af pandemien på seksuel og mental sundhed af brasilianske unge, voksne homoseksuelle mænd og andre mænd, der har sex med mænd, og transseksuelle kvinder. Disse grupper deltager i to igangværende kohorteundersøgelser af brugen af profylaktisk præeksponering (PrEP) til forebyggelse af hiv. Og i partnerskab med fem brasilianske universiteter, er de blandt flere projekter med partnere i andre regioner i verden, der i øjeblikket er under udvikling.

Som IIGH holdet fortsætter sit arbejde med Verdenssundhedsorganisationen, UNAIDS og andre landebaserede partnere, Gruskin siger en rettighedsorienteret tilgang er både afgørende for at bekæmpe sygdommen og til medvirken i et opsving, der ikke forværrer, men aktivt søger at reducere de eksisterende forskelle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *